Helaas, haar huidige baan stopt en ze moet op zoek naar nieuw werk. Ze heeft geluk, de werkgever biedt een outplacementtraject waarin ze met een coach in gesprek gaat over drijfveren en passie. Ze wordt enthousiast en ontdekt nieuwe talenten. Ze heeft jaren gewerkt maar mist de benodigde erkende mbo-diploma’s, zeker om de gewenste carrièreswitch te kunnen maken. Geen probleem, ze staat open voor een nieuwe toekomst, is leergierig en gedreven en wil via erkende diploma’s waardevoller worden op de arbeidsmarkt. Maar dan volgt de kater.
Het huidige competentiegerichte mbo-onderwijs biedt werkzoekenden een enorme uitdaging om een (hoger) erkend mbo-diploma te halen. In de opleidingen zit de door het ministerie van OCW ingestelde urennorm voor de beroepspraktijkvorming. De werkplek die daarvoor nodig is heeft of vindt de werkzoekende niet. Daar gaat je ambitie; of je hebt bij sollicitaties niet het diploma om binnen te komen, of je hebt bij een opleidingswens niet de werkplek met begeleiding. Mocht je al een onbetaalde stageplek vinden dan is het maar zeer de vraag of het UWV toestemming verleent omdat je niet de kortste route naar werk kunt volgen.
Natuurlijk bieden particuliere (afstands)opleiders modulaire mbo-trajecten. Hierin wordt de urennorm voor praktijkvorming anders gehanteerd. Om een volledig erkend mbo 4 diploma te halen moet de werkzoekende echter ook hier 600 tot 800 uur stage lopen. En je dient zelf een stageplaats te zoeken. Dat wordt lastig naast solliciteren en beschikbaar zijn voor een betaalde baan. Als de hoge kosten van een particuliere opleiding je in een uitkeringssituatie niet al hebben afgeschrikt.
De werkzoekende uit de eerste alinea heeft haar ambitie bijgesteld. Ze gaat toch op zoek naar een baan in het verlengde van haar werkervaring omdat dit de meeste kansen biedt op de arbeidsmarkt. Ze krijgt van de werkgever een ruim opleidingsbudget en kan hiermee een interessant scholingstraject kiezen om haar cv te verrijken. Het opleidingsplan bestaat uit; training, opleiding, cursussen en coaching. Ze haalt in het traject geen officieel erkend mbo-diploma. Wel verschillende certificaten en een diploma van een particuliere opleider waarmee ze haar mbo-niveau 4 kan aantonen en waarmee ze goed beslagen de arbeidsmarkt betreedt.
Heb jij een opleidingswens en weet je niet hoe je deze moet realiseren. Meld je bij Leren en Werken Fryslân, we kijken mee naar wat het beste voor jou past en of er potjes zijn waaruit jouw opleiding betaald kan worden.
Karin de Mik - Leeuwarder Courant
Corona slaat in sommige beroepen hard toe. In de horeca, evenementensector, het toerisme en de reisbranche vallen ontslagen. Omscholen is het toverwoord. Deze twee mensen slaan een andere richting in
Annick Offringa (42): ,,Ik zie elke verkeerd gespelde d of t”
,,O, dat zie ik jou wel doen”, zeiden kennissen van Annick Offringa (42) in Bakkeveen toen ze vertelde dat ze docente Nederlands wordt. Tien jaar was ze zzp’er. Offringa heeft haar eigen bureau en werkt onder andere voor het Congresbureau Friesland. Corona zette half maart abrupt een streep door de vo...
De coronacrisis heeft vele gezichten. Wie zijn baan verliest of ineens naar ander werk verlangt, moet zelf op zoek. Dat vergt creativiteit, doorzettingsvermogen en lef. Drie Friezen over hun zoektocht naar ander werk.
Social is belangrijk tegenwoordig. Je komt het tegen in Social Media, Social Learning, Social Business en vast met nog veel meer toevoegingen. Opmerkelijk dat het begrip Social eigenlijk altijd inhoud krijgt door het gebruik van digitale tools en online community’s. Zo is de huidige generatie bekende Nederlanders groot geworden via Social Media. Zij zijn daarmee hèt voorbeeld van social employability.