Naar overzicht
Werkende en Werkzoekende en ZZP | 26-10-2020

Karin de Mik - Leeuwarder Courant 

Corona slaat in sommige beroepen hard toe. In de horeca, evenementensector, het toerisme en de reisbranche vallen ontslagen. Omscholen is het toverwoord. Deze twee mensen slaan een andere richting in

 Annick Offringa (42): ,,Ik zie elke verkeerd gespelde d of t”

,,O, dat zie ik jou wel doen”, zeiden kennissen van Annick Offringa (42) in Bakkeveen toen ze vertelde dat ze docente Nederlands wordt. Tien jaar was ze zzp’er. Offringa heeft haar eigen bureau en werkt onder andere voor het Congresbureau Friesland. Corona zette half maart abrupt een streep door de volle agenda toen evenementen stuk voor stuk werden geschrapt.

Offringa kwam thuis te zitten met schoolgaande kinderen. ,,Vooral de jongste had veel begeleiding nodig. De oudste hielp ik bij opdrachten. Toen merkte ik: hé, ik vind het wel heel leuk om kinderen te motiveren.”

Corona versnelde haar besluit. ,,Ik ben op de helft van mijn werkcarrière. Als ik iets wil, moet ik het nu doen. Nu heb ik ook de tijd.” Ze twijfelde over een lerarenopleiding Fries of Nederlands. ,,Fries is mijn memmetaal, maar als je docent Nederlands bent, kun je vandaar uit ook gemakkelijk docent Fries worden.”

En taal was ook wel haar ding. ,,Ik ben een taalverbeteraar. Als de oudste na zegt als het naar moet zijn verbeter ik haar. Ik zie ook elke verkeerd gespelde d en t.”

Haar omgeving ziet in haar beslist een lerares. ,,Ze vinden me enthousiast en toegankelijk. En ik ben duidelijk. Kan zeggen: tot hier en niet verder. Op een leuke manier hoor, met een grapje en een grolletje. Het mooiste lijkt me dat je echt een band opbouwt met je leerlingen.” In september begon ze aan de opleiding. ,,Wel even wennen, want je merkt dat je niet de jongste meer bent in het opnemen van dingen. Maar ik vind het tot nu toe heel leuk. We zijn nu bezig met creatief schrijven en jeugdliteratuur.”

Jenne Ljibbe Dijkstra (27): ,,Ik ben geen type dat stilzit”

Linksom of rechtsom: grote evenementen komen zeker terug. Daarvan is Jenne Ljibbe Dijkstra uit Leeuwarden overtuigd. ,,Je moet positief blijven. Door alle maatregelen is het coronavirus straks hopelijk uitgewoed en komt het op het niveau van een griep. Dan komen grote festivals wel weer terug.”

In augustus studeerde Dijkstra af aan de hbo-opleiding vrijetijds- en evenementenmanagement. De evenementensector trok hem. ,,Tijdens grote publieksevenementen zijn mensen altijd vrolijk en blij.” Middenin coronatijd stond hij met zijn diploma op zak. In een tijd waarin vrijwel alle evenementen en festivals werden geannuleerd. ,,Ja, best balen. Achteraf vooral ook omdat ik zo lang over mijn studie heb gedaan. Als ik drie of vier jaar eerder was afgestudeerd had ik ervaring kunnen opdoen.”

Vrijwel direct ging hij op zoek naar werk. ,,Ik ben geen type om stil te zitten.” Hij zocht een baan waarin zijn klantgerichte instelling van pas kwam. Dijkstra werd aangenomen bij de klantenservice van verzekeraar FBTO. ,,Ik volg nu een training van drie weken. Leuk en nieuw! Ik leer alles over zorgverzekeringen, waardoor ik mensen die opbellen de juiste informatie kan geven. Zo ben je klantgericht bezig.”

Dijkstra heeft een contract van drie maanden. ,,Misschien kan ik doorstromen. Misschien ook niet. Mijn sterke punten? Ik ben communicatief sterk, kan knopen doorhakken en ben resultaat- en klantgericht. En ik kan projecten managen. Klantmanager bij een commerciële instelling zou ik ook kunnen worden.”

Drie vragen die een werkzoekende zich stelt

Er zijn meestal drie vragen die een werkzoekende zich stelt: ,,Waar liggen de banen? Word ik gelukkig in dat nieuwe beroep? En verdien ik daar evenveel mee als in mijn vorige of huidige werk? Vooral die laatste vraag is niet onbelangrijk voor mensen die zonder werk komen te zitten.

,,We zien dat veel werkzoekenden én een inkomen willen én willen leren”, zegt Nelia Vos van het LeerWerkLoket. Dit is een onderdeel van Fryslân Werkt, een van de 35 arbeidsmarktregio’s van Nederland, waar alle Friese gemeenten, werkgeversorganisaties, de provincie Fryslân, opleidingsinstellingen en het UWV samenwerken om mensen aan een baan te helpen.

Vos: ,,Weinig mensen vinden het niet erg wanneer ze een paar honderd euro per maand minder gaan verdienen. Niet vreemd dat de vraag wat een nieuwe baan hun financieel oplevert vaak centraal staat. Ze zijn gewend aan een bepaald leefpatroon”.

Als voorbeeld geeft ze een onderwijzer die nog maar een jaar voor de klas stond. ,,Hij liep daarin volledig vast en wilde wat anders. Met zijn handen werken. Meubelmaker leek hem wat. Maar toen hij zag wat hij daarmee verdiende, haakte hij af. Je kunt dus wel energie krijgen van wat je doet, maar als het financieel te weinig oplevert is dat een grote teleurstelling.”

Een sector moet je natuurlijk ook aanspreken, stelt Ity Duursema van het LeerWerkLoket. ,,Een baan in de ict bijvoorbeeld moet je liggen. En ook met de zorg moet je affiniteit hebben. Het mooiste is als mensen van werk naar werk gaan, zoals nu in Drenthe, waar horecamedewerkers in de zorg aan de slag gaan.”

Bij het LeerWerkLoket is het druk, zegt Nelia Vos. In één-op-ééngesprekken worden mensen geholpen in hun oriëntatie op en zoektocht naar een nieuwe baan. Daar horen ze ook wat de kansrijke beroepen zijn. In Friesland zijn dat banen in de zorg (de zorgsector heeft de meeste banen, 52.528 op totaal 300.000), de ict, het onderwijs en de techniek.

Overstapberoepen

Volgens Heidi Regts van het UWV-Noord-Nederland kan het goed zijn om je eens breder te oriënteren dan alleen in je eigen vakgebied. ,,Vaardigheden kunnen goed van pas komen in een baan waar je nog niet eerder aan hebt gedacht.” Op de site van het UWV staan ook zogeheten ,,overstapberoepen”.

Voor 54 beroepen waar op dit moment geen of weinig werk is, worden vijf alternatieven gegeven, waarin de kans op een baan wel groot is. Wie bijvoorbeeld beveiliger van evenementen was, kan buitengewoon opsporingsambtenaar, vrachtwagenchauffeur, medewerker meldkamer, hovenier en logistiek medewerker worden. (Zie verder www.uwv.nl)

Maar stel dat je er uit bent: je wilt de zorg in. ,,Een dankbaar en kansrijk beroep”, meent opleidingsadviseur Johanna Roodvoets van ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen. ,,Als je je laat omscholen kom je in principe aan de bak.” Dat omscholen gebeurt via een BBL-traject (leren en werken). Een probleem hierbij is echter dat er te weinig betaalde arbeidsplaatsen zijn voor mensen die een zorgopleiding volgen.

Arbeidsmarktregio Fryslân Werkt wil meer geld steken in het creëren van nieuwe werkplekken in de zorg, zodat mensen sneller aan het werk kunnen, zegt de Leeuwarder wethouder Friso Douwstra (CDA, tevens voorzitter van de Friese arbeidsmarktregio). ,,Ook kijken we of we kunnen helpen met een gedeeltelijke bijdrage in de opleidings- en loonkosten die een werkgever maakt.”


Delen

Gerelateerde berichten

Kom je er niet helemaal uit, óf
wil je graag de mening van één van onze adviseurs?

Dat is begrijpelijk! Gelukkig hebben wij hier een team van experts die jou graag op weg helpen. 

Je kunt het contactformulier invullen en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.
Wil je graag meteen iemand spreken? Je kunt ons op werkdagen tussen 9 en 17 uur bereiken via telefoonnummer 06-59947752.  

Neem contact op