Opleidingen

Er zijn veel manieren om je te ontwikkelen. Zo zijn er bijvoorbeeld opleidingen, trainingen, cursussen of workshops. En kun je kiezen voor het reguliere onderwijs, leren en werken of zij instroom. Wat je behaalt kunnen diploma's, certificaten of een bewijs van deelname zijn. Maar wat past precies bij jou wensen? Wat heb jij nodig om beter te worden in je werk of sterker te staan op de arbeidsmarkt?

Dit is wat je zelf kunt doenMiddelbaar beroepsonderwijs

MBO diploma's zijn veel gevraagd, maar dat is niet voor elk MBO diploma het geval. Om een beeld te geven van een bepaald beroep, heeft de SBB video's  gemaakt waarin vakmensen laten zien wat hun beroep inhoudt en wat je hier voor nodig hebt. Je kunt ook via Kiesmbo.nl je oriënteren op alle MBO opleidingen die bij jou interesses passen. Je krijgt dan een overzicht van opleidingen die bij je passen in heel Nederland. 

Is het voor jou ook niet duidelijk wat het verschil is tussen BOL of BBL? 

Flyer BBL of BOLOnline kennis opdoen

Bij informeel leren ben je niet bezig met een officieel lesprogramma, maar doe je kennis op door te kijken op informatieve websites of filmpjes. Je kunt meer kennis opdoen over onderwerpen die jou interesseren of wat je toevallig tegenkomt.

Je kunt gratis online colleges volgen via de Universiteit van Nederland. Daarnaast zijn er tal van inspirerende sprekers te zien op TEDx Talks. 

Sociale media is ook een medium dat bij uitstek geschikt is om informeel te leren door deskundigen op jouw vakgebied te volgen. Deze deskundigen delen kennis en inzichten die in de vorm van blogs of flogs. Kunst hierbij is om het kaf van het koren te scheiden, niet iedereen die zich profileert als expert is ook daadwerkelijk deskundig. Ook biedt YouTube op elk gebied tutorials die een antwoord geven op jouw actuele leervraag. Van het leren bespelen van een muziekinstrument tot het maken van een goede indruk tijdens een sollicitatiegesprek, alles is te vinden op YouTube. 

Financierings­mogelijkheden opleidingen

Het volgen van een opleiding kost geld en is een investering voor jouw toekomst. Soms kun je niet een extra bedrag in de maand missen, waardoor je niet die ene opleiding kunt volgen. Werkgevers en de Overheid vinden het gelukkig erg belangrijk dat iedereen zich kan blijven ontwikkelen. Wellicht is er een budget, lening of andere financieringsmogelijkheid waar jij voor in aanmerking komt. 

Financieringsmogelijkheden opleidingen

Websites

De meest actuele informatie over regelingen zijn te vinden op de onderstaande links. Aan de vermelde regelingen kunnen geen rechten worden ontleend. 

Belastingdienst

UWV

Werk.nl

Aankomende evenementen

Kom je er nog niet helemaal uit of wil je graag de mening van een expert?

Je kunt op verschillende manieren contact met ons opnemen. Wij helpen je graag!

Chat met ons

Bel ons

UWV
Fryslan werkt
Friesland college
Gemeente Leeuwarden
Nordwin College
Friese Poort